zaterdag 22 juni 2013

Verschillende Soorten Taalgebruik

De Talking Heads zongen het ooit als eens: "Words make all the difference in the world". Omdat ik er toch naar streef om met allerlei mensen aan dit 'ontruizings-project' (1,2) te kunnen werken, lijkt het verstandig om het taalgebruik aan te passen aan de persoon met wie je praat. Met de een kun je makkelijk praten over een goddelijk aardingsproject, terwijl anderen meer open staan voor termen als 'je creativiteit ontwikkelen', 'je hart openen', 'het ontruizingsproject', 'tot rust komen', 'je seksualiteit ontwikkelen' of 'minder mechanisch leven', 'verdieping', 'genieten van het leven' etc.

Letters en letters van  Krzysztof Kiwerski  (3)
Zo kun je vele woorden gebruiken die voor iedereen bovendien ook nog eens andere betekenissen hebben. Maar als er een bereidwilligheid is om met elkaar echt te werken aan het verkennen van nieuwe terreinen dan kan daar toch wel een combinatie van woorden gevonden worden om elkaar te kunnen vinden.

Persoonlijk praat ik het liefst op een 'quasi-wetenschappelijke' manier waarbij termen als bewustzijnsverkenning, experiment en analyse van belang zijn. Het terrein is al complex genoeg, waardoor al te kleurig en wollig taalgebruik niet echt bevorderlijk is.

NOTEN
(1) Vanuit het Monroe-perspectief wordt het idee gelanceerd van een soort M-Bandruis die als het ware rond de Aarde zou hangen. Dit zou een soort verzameling zijn van alle gedachten die we zo met elkaar uitzenden, en volgens Monroe is dat echt oorverdovende chaos, omdat we met elkaar echt heel veel gedachten/gevoelens uitzenden in allerlei kleuren die ook alle kanten opgaan. Ontruizing richt zich dan ook vooral op de mogelijkheid om hier af en toe een beetje los van te kunnen komen. Lees er meer over op: http://noetiek.wordpress.com/2010/08/01/m-band-herrie-ernstige-gedachtenverdichting/

(2) Ik gebruik vooralsnog de term 'goddelijk aadingsproject', maar ik word me er nu toch wel van bewust dat dit een erg new-agey achtige benaming is. De term 'ontruizingsproject' klinkt minder spacey.

(3) http://gallerynikole.com/post141642858/ 

1 opmerking: