zondag 9 juni 2013

Bloemmeditatie

Deze meditatie heb ik niet opgenomen maar gewoon beschreven. Je kunt hem eventueel zelf opnemen, of je probeert de verschillende elementen ervan te onthouden en zelf in je eigen tempo, op je eigen favoriete manier mee te nemen in je eigen meditatiemomenten. Vanzelfsprekend bevat deze meditatie alleen suggesties en ben je vrij om er creatief eigen wendingen aan te geven.

Neushoorn van James Guppy (1)

BLOEMMEDITATIE

Ga rustig zitten of liggen op de manier die je zelf het prettigst vindt en sluit je ogen. Als je een comfortabele positie hebt ingenomen richt je je aandacht op het contact met de omgeving: lig je op een bank, of zit je op een stoel, voel hoe je lichaam contact ermee maakt. Voel de druk die je lichaam op het meubel uitoefent. Let vervolgens op je ademhaling en streef ernaar je buik zo bol mogelijk te ademen: probeer net te doen alsof je de dikke boeddha bent die met een glimlach genietend van zijn buik rondkijkt. Geen moment om je te schamen voor je buik, maar laat hem maar eens flink uitdijen.

Neem de tijd voor enkele diepe ademhalingen en word je dan bewust van de hoeveelheid mensen in de ruimte waar je bent. Als je alleen bent zie je - terwijl je je ogen gesloten houdt - de lege plekken voor je op eventueel een bank, een bed of stoelen. Voor hoeveel mensen zou er plek zijn? Richt je aandacht weer op je ademhaling en die heerlijke dikke buik van je. Je mag er best even een hand op leggen.

Stel je voor dat het opeens wat begint te kriebelen rond je hart. Er begint iets te draaien en het voelt erg aangenaam. Er lijkt een soort kolk uit je hart te komen, een fijne, zachte groene kolkende stroom die zich een halve meter voor je uitbeweegt. Geniet van het gevoel en word je bewust van eventuele andere gevoelens die je in je lichaam ervaart.

*

Deze zachte kolkende, draaiende stroom verandert zo dat het een verticale positie inneemt en bovendien groeit het ook zo, dat het uiteindelijk je hele lichaam omgeeft. Voel hoe je opgaat en één wordt met deze stroom, die om je lichaam liefdevolle cirkels draait.

Deze helende, liefdevolle stroom heeft een bijzonder effect op je lichaam. Langzaamaan verander je namelijk in de bladeren van een prachtige bloem. Zie een oogverblindend mooie bloem voor je, en sta jezelf toe tijdelijk te worden als deze bladeren. Neem de tijd ervoor om te ervaren hoe het is om een bloem te zijn, en dan nog wel zo'n hele mooie. Geniet van de kleur of de kleuren, en schud wat met je bladeren. Let erop wat het met je doet.

Nu je daar zo mooi als bloem aanwezig bent, hoor je een vriendelijk gezoem. Dit zoemende geluid neemt in sterkte toe, maar het maakt je niet nerveus, nee, het maakt je alleen maar zachter en opener. Als vanzelf open je je meer en de bijen komen bij je en ruiken aan je, halen stuifmeel uit je. Je voelt je nuttig en een onderdeel van de natuur. Glimlach mild en merk op dat je haast de blijdschap en de vreugde kunt voelen van de grote bijen.

Na verloop van tijd vertrekken de bijen uit je bloem en veranderen ze. Ze worden groter en nemen de vorm aan van mensen. Het duurt niet lang of ze gaan zitten op de open plekken in de ruimte waar je je begeeft. Zie allerlei onbekende, maar liefdevolle mensen voor je en hoe ze plaatsnemen op stoelen, een bank, en merk op dat er enkelen zelfs op de grond gaan zitten.

*

Het valt je op dat ze allemaal zwijgen en bovendien alleen oog hebben voor jou. Kijk om je heen en zie hoe al deze mensen, mannen, vrouwen, vol bewondering kijken naar jou. Ze zijn onder de indruk van je schoonheid, van je energie. Alsof ze direct je ziel kunnen waarnemen. Ook al voelt het misschien wat onwennig om zo geliefd te worden door zoveel mensen, laat het toe, en gun het jezelf. Durf te stralen en je schoonheid, zowel je innerlijke als je uiterlijke schoonheid te tonen.

Geniet van deze momenten zolang je wilt. Zodra je verder wilt, stel je je voor dat je langzaam, terwijl de mensen naar je blijven kijken, van bloem weer verandert in jezelf. Zie hoe de kolkende stroom om je heen cirkelt en je weer maakt wie je bent. Zie jezelf voor je met de kleren die je aan hebt. Voel de kleren tegen je lichaam aan. Voel dat je weer jezelf bent, niet langer een schitterende bloem, maar jezelf, maar minstens zo schitterend.

Merk ook op dat de mensen om je heen even verwonderd als voorheen naar je blijven kijken, glimlachend, vol respect en waardering. Kijk een beetje om je heen en wissel blikken uit met deze mensen die nog altijd blijven zwijgen.

Als je voelt dat het tijd is kun je de mensen bedanken voor hun aanwezigheid en ze vertellen dat ze kunnen vertrekken. Zwijgzaam staan ze op en nadat ze je nog even hebben aangekeken en soms even wat speels met een liefdevolle hand door je haar bewegen, zie je hoe ze allemaal weer vertrekken. Je bent weer in de ruimte zoals die was voordat je je ogen sloot.

Schenk nog wat aandacht aan je ademhaling, en open dan tevreden je ogen en maak enkele notities over datgene wat je gevoeld hebt tijdens deze meditatie.

----

Ik bied deze meditatie volledig gratis aan. Als deze meditatie je mooie dingen heeft gebracht zou ik het leuk vinden wat feedback te krijgen, via een berichtje onderaan dit bericht of via een mailtje via noetischonderzoek@gmail.com


NOTEN
(1) http://www.liveinternet.ru/users/3162595/post216182857/

1 opmerking:

  1. Iemand wilde mediteren op een bloem. Dan was zij hier op de goede plaats lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen