zaterdag 10 augustus 2013

Hoe de Geest zich via de Hersenen Verruimt

Soms lijkt het wel alsof je 'aangesloten' bent, en daardoor makkelijker toegang hebt tot een domein aan gedachten waar je anders niet zomaar even op afstemt. Soms mag je zelfs het geluk ervaren dat je dit 'aangesloten' gevoel mag beleven met andere mensen. Het lijkt dan wel alsof je in een toestand van 'overvloed' verkeert, waarbij de schoonheid als zalvende golven over de branding van je ziel vloeit.

Zorba de Boeddha (1)
In een dergelijke staat - die ik vanzelfsprekend erg koester - lijken er ook meer bijzondere dingen te gebeuren. Zo kan het gebeuren dat andere mensen je bepaalde boeken gaan adviseren op basis van dromen, en dat die boeken dan ook nog eens een inspirerende werking hebben. Dit overkwam mij rondom het boek 'Boeddha's Brein' van Rick Hanson (2).

In dat boek wordt gespeeld met het idee dat onze geest invloed heeft op onze hersenen, en dat door het bespelen van deze hersenen, onze geest zichzelf kan verruimen. Als een pianist die zich via een prachtig stuk in een andere bewustzijnstoestand kan spelen. Vanzelfsprekend roept dat heerlijke vragen op rondom wie dan precies die geest is, en hoe die relatie met het herseninstrument is. Vragen die in mijn beleving ook cruciaal zijn in het verkennen van de grenzen van ons bewustzijn: hoe verloopt die interactie met onze hersenen?

Ik acht het inmiddels niet langer waarschijnlijk dat we onze hersenen echt nodig hebben om bewustzijn te ervaren, aangezien ik voldoende aanwijzingen heb gezien die erop duiden dat bewustzijn zich ook buiten het lichaam kan bevinden, zelfs als er geen hersenen bij aan de pas komen (3). Dat neemt niet weg dat voor ons normale aardse leven de interactie van het bewustzijn met de hersenen niet te ontkennen valt. Wellicht kan er via het werk van Rick Hanson wat meer licht op deze dans worden geworpen.

NOTEN
(1) Eén van de Osho Zen Tarot kaarten
(2) Rick Hanson (2009) Boeddha's Brein: Hoe mindfulness je hersens en je leven kan veranderen. Uitgeverij: ten Have (derde druk, 2012)
(3) Zie bijvoorbeeld het werk van Robert Monroe en Michael Newton, via http://noetiek.blogspot.nl/2013/06/je-geest-voeden-met-inspirerende-boeken.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten