vrijdag 16 augustus 2013

De Kracht van een Hangende Tong, Slappe Kaakspieren en Slome Ogen

Als we ernaar streven onze geest te slijpen zodat hij ons iedere keer weer opnieuw met zijn scherpte kan verbazen, dan is het ook wijs om je bewust te zijn van de invloed van stress op de geest: een opgefokte geest werkt namelijk niet echt optimaal (1). Je kent het vast wel dat je niet eens op bepaalde alledaagse woorden als 'paradox', 'solsticium' of  'equilibrium' kunt komen als je op een of andere manier onder druk staat.

De tong doet hij goed, alleen het slome ogen-effect zet hij niet in.
De hond lijkt daar overigens meer in bedreven

Uit een boek van Rick Hanson (2) kwam dan ook een uitermate praktische tip om te ontspannen, want vaak zit er in onze stroboscopische maatschappij toch een zekere spanning in ons lichaam. Deze spanning kun je vaak merken aan de stijfheid van je tong, en je kaken. Het advies dat wordt gegeven is dan ook: laat je tong helemaal slap hangen, haal de spanning van je kaakspieren en laat je ogen sloom hangen. Het ziet er niet uit als je er zo bijzit of -loopt, maar buiten het lachwekkende van deze pose dwingt het je lichaam te ontspannen, waardoor er weer energie kan stromen naar rustigere gebieden.

NOTEN
(1) Deed me even denken aan een onderzoekje over het effect van stress op de zwangerschap. Misschien is het dan ook een goede tip voor gestresste zwangere vrouwen: laat die tong regelmatig uit je mondhoek hangen! - http://boekengedachten.yolasite.com/artikelen/effecten-van-stress-op-ongeboren-kind-tijdens-zwangerschap-en-de-hpa-as
(2) http://www.bol.com/nl/p/boeddha-s-brein/1001004011843777/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten