vrijdag 2 augustus 2013

De Dankbare Vijf Minuten

Eén van de doelen van dit project is het aanleren van het vermogen om langer in een aangename, creatieve flow te blijven. Een flow die zich dan kan kenmerken doordat het wel lijkt alsof de juiste dingen op de juiste momenten gebeuren in je leven. Het is een hele kunst om langere tijd in zo'n toestand te verblijven. Zo hebben we het al eerder gehad over manieren om uit deze toestand te glijden via bijvoorbeeld interacties met bepaalde mensen (1), door overmoed (2), of omdat er simpelweg even een belangrijk verwerkingsthema langskomt (3).

Gratitude van Angela Ferreira (4)
Manieren om ervoor te zorgen dat je een grotere kans hebt om langer 'aangesloten' te blijven kunnen dan ook waardevol zijn. Recentelijk hebben we geschreven over hartcoherentie als een mogelijke methode (5), en in deze bijdrage wil ik een variant voorstellen op de gekke vijf minuten, namelijk de dankbare vijf minuten.

Dankbaarheid wordt door sommigen omschreven als een hartskwaliteit (6), en daar kan ik het alleen maar erg mee eens zijn. Soms word je zo in beslag genomen door allerlei verplichtingen met betrekking tot werk, kinderen, vakantie of sport, dat je te weinig tijd neemt om je hart te verwennen door het zich te laten afstemmen op dankbaarheid. Je zou eens vijf minuten per dag ergens in stilte kunnen gaan zitten om dan met gesloten ogen dankbaar te zijn voor de dingen die fijn zijn in je leven.

Als een coherent hart kan leiden tot een scherpere geest zoals het Heart-Math Instituut heeft aangetoond, dan kan een dankbaar hart vast ook leiden tot een scherper geheugen, een sterker immuunsysteem en bovenal een gevoel van gelukkig zijn. Dan lijken me die vijf minuten een erg goede investering, al was het maar op het toilet.

NOTEN
(1) http://noetiek.blogspot.nl/2013/07/gun-jezelf-een-interpersoonlijke.html
(2) http://noetiek.blogspot.nl/2013/07/door-overmoed-uit-de-holle-buis.html
(3) http://noetiek.blogspot.nl/2013/07/een-driedaagse-in-de-mijnen.html
(4) http://www.magicpaintings.com/gallery.html
(5) http://noetiek.blogspot.nl/2013/07/perspectief-verruimen-via-hartcoherentie.html
(6) http://noetiek.wordpress.com/2012/01/14/eerste-verkenning-van-hartskwaliteiten/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten