donderdag 22 augustus 2013

Je Bewust Laven aan Koesterend Gezelschap

Weinig mensen komen zonder psychische kleerscheuren door hun jeugd. Natuurlijk zijn er verschillen in de mate waarin iemand beschadigd is, en ook is de invloed die het heeft op iemand in zijn verdere leven weer verschillend bij iedereen.

Een tijd terug las ik een theorie die stelde dat het wel eens de bedoeling zou kunnen zijn dat we tijdens onze (hele) jonge jaren op de een of ander manier ons hart sluiten, opdat we ervaren hoe het is om meer afgesloten te zijn. Een toestand die volgens deze theorie vooral in deze aardse wereld goed te beleven is. Buiten de Aarde zou er meer gevoel van harmonie en eenheid zijn, als een soort van basistoon.

Je Bewust Laven (1)

Je kunt je natuurlijk afvragen of dat inderdaad allemaal zo is, maar het idee vind ik aantrekkelijk, dat het vervolgens ook weer een soort levenstaak kan worden om te leren wederom je hart te kunnen openen voor andere mensen. Het boek van Hanson (2) waar ik al eerder naar verwees (3,4) komt met het concept dat je eigenlijk bewuster zou kunnen worden van de mogelijkheid om je als het ware te laven aan fijne mensen die daadwerkelijk in staat zijn om je in je huidige leven, in het hier-en-nu, liefde, zorg en kracht te geven.

Als je meer zou proberen dat bewust toe te laten dan zou het wellicht wel eens mogelijk zijn om die partiële hartsluiting weer om te draaien. Om de leegte die er langere tijd geweest is op te vullen met de belangeloze aandacht, liefde van andere mensen die je dierbaar zijn. Dat het ook helemaal OK is om dat toe te staan, om er misschien zelfs als het ware met volle teugen van te smullen.

Vanzelfsprekend is het ook zeer waardevol als je deze rol soms mag spelen bij anderen, en stel je eens voor hoe hemels het kan worden als je dit bij elkaar zou kunnen doen.

NOTEN
(1) http://pinterest.com/artgirl67/art-lesson-ideas-surrealism/
(2) Rick Hanson (2009) Boeddha's Brein: Hoe mindfulness je hersens en je leven kan veranderen. Uitgeverij: ten Have (derde druk, 2012)
(3) http://noetiek.blogspot.nl/2013/08/hoe-de-geest-zich-via-de-hersenen.html
(4) http://noetiek.blogspot.nl/2013/08/de-kracht-van-een-hangende-tong-slome.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten