woensdag 10 juli 2013

Zou je Willen Meewerken aan Ontmisting?

Onze grote vriend Nelson Mandela gaf in 1994 een inauguratiespeech waarin hij juist de mensen aanspoorde om niet klein te denken, maar je rug te rechten en groots te denken. Hij haalde daarbij een tekst aan van Marianne Williamson. Voordat ik ook maar durf te spreken over 'ontmisting' is het wel zinvol om bij jezelf af te vragen of je durft groots te denken. Waarom zouden we het - al is het maar half-serieus - niet eens even proberen?

Nelson Mandela bezocht als president als eerste
de kleurrijke leider van Libië, Moammar Gaddafi (1)
In zijn speech zei hij: "Onze grootste angst is niet dat we inadequaat zijn. Onze grootste angst is dat we immens krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, wat ons de meeste angst inboezemt" (uit Het Geheim van Genialiteit, p.71, 2)

ONTMISTING
Als we nu eens - laten we eens gek doen - doorgaan op dat pad, namelijk dat we overwegen dat we inderdaad immens krachtig zijn, en bovendien ontzettend veel potentie hebben dan zouden we wellicht zelfs iets kunnen veranderen aan ons vermogen om de wereld waar te nemen. Misschien kunnen we dan wel zaken gaan zien die we voorheen met zijn allen niet konden zien?

Wizzy Piwi introduceert op haar jonge blog (3) de metafoor van de mist, zoals deze wordt beschreven in 'The Mists of Avalon'. Zo schrijft ze over een bepaald fragment:
"In dat fragment zien we koning Arthur als jongeman in gesprek met zijn zuster. Ze wandelen samen door een tuin, hun wereld is gescheiden van de normale wereld door een mist. Er wandelt iemand aan de andere kant van de mist en ze kunnen haar zien. Zij echter kan Arthur en zijn zuster niet zien."
Stel je eens voor dat het mogelijk zou zijn om die mist als het ware voor enkele meters weg te blazen, waardoor het mogelijk wordt voor degenen in onze normale wereld om meer zicht te krijgen op een realiteit die er altijd al geweest is, maar die buiten ons bereik viel.

Als je deze mist dan heel metaforisch ook ziet als staande voor de bedekking van allerlei mogelijkheden van de mens, die we ergens onderweg wellicht verloren zijn, of die wie nog kunnen ontwikkelen, zou je dan willen meewerken aan het weghalen van die mist?

In hoeverre zou het al dan niet de bedoeling zijn om een deel van de mist te laten verdwijnen? Is die mist er immers niet voor een reden? (4)

NOTEN
(1) http://www.mathaba.net/news/?x=627606
(2) Touber, T. (2012) Het Geheim van Genialiteit. Utrecht: Bruna uitgevers B.V.
(3) http://wizzypiwi.wordpress.com/2013/07/05/avalon-wereld/
(4) http://wizzypiwi.wordpress.com/2013/07/05/avalon-wereld/comment-page-1/#comment-2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten