zaterdag 13 juli 2013

De Prachtige Potentie van Videoclips

Om goed te kunnen ontmisten is het onontbeerlijk dat je ook regelmatig weet te genieten van het leven. Chronisch sombere mensen lijken me te minder kans te hebben door de ruis heen te breken. Daarom raad ik iedereen aan om af en toe youtube aan te zetten en daar enkele videoclips te bekijken.

En daarbij zou ik dan willen aanraden dit met heel je lichaam te doen, waarbij je luistert naar wat het allemaal te zeggen heeft als je luistert naar de muziek en kijkt naar de clip.

Van deze clip hiernaast zou je bijvoorbeeld makkelijk blij kunnen worden.

In het artikel waarin ik spreek over een opleiding tot levenskunstenaar (1) heb ik het niet eens over het enorme belang van het kunnen genieten van het leven. Ik heb in eerdere artikeltjes al gesproken over bepaalde bij-effecten die kunnen optreden bij het verkennen van de grenzen van het bewustzijn. Zo sprak ik over de kans dat je opeens 'afgeleid wordt' door allerlei thema's die vanuit je zelf om aandacht vragen (2), en de mogelijkheid dat je misschien de drang voelt om anderen te gaan helpen (3).

Een ander bij-effect waar je rekening mee moet houden is dat je af en toe enorme golven van geluk ervaart; het kan dan zomaar zijn dat je geniet van iedereen om je heen, en steeds denkt: "Wow, wat is de wereld toch grappig, wat is de wereld toch mooi!"

Als je in zo'n houding youtube-filmpjes gaat kijken dan kun je zomaar genieten van al het bier dat op de piano staat waarachter Freddy Mercury van Queen een deuntje zingt.

Zo kun je naar clips kijken die je ook kunnen ontroeren, alsof je in een dergelijke staat van vergrote vreugde ook makkelijker gevoelens kunt ervaren, en misschien zelfs kunt vergroten. Zo kan de onderstaande clip van Kelly Clarkson waarin ze pijnlijke thema's uit haar jeugd verwerkt je echt raken, en daardoor het gevoel vergroten dat het leven toch eigenlijk een wonderbaarlijke stunt is.


Zo zie je maar dat noëtisch werk, en de noëtische bewustzijnstoestand niet een serieuze aangelegenheid hoeft te zijn, maar dat het juist kan leiden naar een intensere manier van het leven ervaren, zelfs via video-clipjes.

NOTEN
(1) http://noetiek.wordpress.com/2013/06/25/inschrijven-voor-de-opleiding-tot-levenskunstenaar/
(2) http://noetiek.wordpress.com/2013/07/05/voorbij-de-illusie-van-objectiviteit-en-de-therapeutische-component/
(3) http://noetiek.wordpress.com/2013/07/06/het-lifeline-project-en-de-rinkelende-bel/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten