donderdag 11 juli 2013

Waar zijn toch al die Jonge Mensen die de Wereld gaan Veranderen?

Op de hoofdsite van dit noëtische project haalde ik laatst Max Planck aan (1). Hij stelde dat werkelijke veranderingen in een algemeen gedeeld wereldbeeld eigenlijk pas echt kunnen optreden als degene die dat wereldbeeld verdedigen komen te overlijden.

Werk van Igor Morski (2)
Hij verwees hierbij naar zogenaamde paradigmaveranderingen binnen de wetenschap, maar ik vrees dat dit principe ook wel eens zou kunnen gelden voor andere algemeen gedeelde beelden over hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt. Zo leerden we vroeger op school dat het toch eigenlijk iets heel nobels was van de Verenigde Staten om twee atoombommen op Japanse steden te gooien omdat - zo werd gezegd  - er op die manier een snel einde kwam aan de tweede wereldoorlog.

Tegenwoordig zou je je toch twee keer achter de oren krabben als een land besluit massavernietigingswapens te lanceren op steden waarbij vele tienduizenden burgers de dood vinden, en zeker als daar de handtekening van de Verenigde Staten op staat.

DE GROTE VERANDERINGEN DOOR DE JONGEREN
In tal van bewegingen wordt al vele jaren gesproken over ongekende veranderingen waar onze samenleving in terecht zou komen: enorme verschuivingen waarbij de grote stuwkracht zou komen van de jeugd en van de jongere mensen. Soms werden ze zelfs bejubeld als 'nieuwetijdskinderen', die al het onrecht in de wereld zouden aanpakken, waardoor de gevestigde structuren ineen zouden storten, en een nieuwe bloeiende wereld zou ontstaan op de ruïnes van de oude.

Een nieuwe wereld waarin mensen op een nieuwe, frisse en openhartige manier met elkaar omgaan, waarin andere zaken belangrijk worden gevonden. Een wereld waarin er minder ruimte is voor hebzucht, status, haast en stress.

Al jaren kijk ik uit naar deze omslag, maar tot nu toe zie ik vooral jongeren die versmolten lijken te zijn met hun smartphone, tablet of notebook. Ook lijkt het wel alsof er vooral wordt ingezet op het nadoen van de oudere generaties.

Stel je toch eens voor dat er misschien inderdaad allerlei jongere mensen rondlopen die eigenlijk vaag wel het gevoel hebben dat er van alles mis is in hoe we de wereld hebben ingericht, maar die eigenlijk ook geen idee hebben hoe daar iets aan te veranderen zou zijn. Misschien kan er al veel veranderen als zij zich gaan voorstellen dat er wel degelijk verandering mogelijk is, en zich openen voor nieuwe mogelijkheden.

Jongeren (15-30 jr) wil ik dan ook aansporen actief mee te werken met dit project door de vaardigheden te verkennen om in een creatieve stroom te komen en te blijven. Hierdoor kan een ontvankelijkheid ontstaan om dagelijks te baden in nieuwe ideeën. Reageer via de contactpagina in het menu.

NOTEN
(1) http://noetiek.wordpress.com/2013/06/18/de-afbrokkeling-van-de-mythe-van-de-alwetende-genen/
(2) http://www.igor.morski.pl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten