woensdag 3 juli 2013

Gun jezelf een Interpersoonlijke Opknapbeurt

Als ik het heb over 'ontruizing' dan doel ik op het zoveel mogelijk verwijderen, of reduceren van de ruis die ons ervan weerhoudt om op een vollere en bewustere manier in het leven te staan. Het leven biedt vele uitdagingen en het is dan de kunst om te leren herkennen wat je vooruit helpt, en wat eerder voor een stagnatie zorgt.

Je hoort wel eens kwantumfysici, mystici en bepaalde spirituele groepen mensen praten over het idee dat we in feite 'allemaal één' zouden zijn. Een leuk concept, maar als dat ook maar een beetje waar zou zijn dan zou dat ook impliceren dat we heel erg makkelijk van alles en nog wat kunnen overnemen uit deze eenheid, waarbij ik in deze bijdrage vooral doel op de mensen om ons heen.

Illustratie afkomstig van (1)
En dan heb ik het niet alleen over prachtige en hartverwarmende zaken, maar ook over allerlei minder prettige zaken. Ik heb wel eens iemand horen beweren dat het qua onbewuste energetische omgang tussen mensen eerder een soort wilde jungle zou zijn, waarbij het een trekken en duwen is wat betreft het weghalen of dumpen van dingen bij elkaar.

Om het praktisch te houden kun je denken aan de momenten waarop je na een ontmoeting met iemand, je oftewel een stuk beter, oftewel een stuk beroerder voelt. Het zou dan zomaar kunnen zijn dat je oftewel veel energie hebt weggehaald bij iemand (door bijvoorbeeld heel veel te praten), of dat de ander het nodige bij je heeft weggeplukt. Ik wil hierbij benadrukken dat mensen dit over het algemeen niet bewust doen.

Hier valt nog veel meer over te zeggen, maar voor nu wil ik vooral een tip geven om de balans weer te herstellen. Het is een simpele, doch doeltreffende methode die je een 'interpersoonlijke opknapbeurt' zou kunnen noemen.

Zodra je wat tijd hebt - terwijl je wandelt of ergens zit - stel je je voor dat je alles wat je van een ander persoon in je eigen lichaam of systeem hebt meegenomen weer teruggeeft aan de oorspronkelijke eigenaar. Dit kun je vergezeld laten gaan met een imaginaire wegduwbeweging van beide handen. Vervolgens stel je je voor dat alles wat van jou is, maar bij die andere persoon is beland, ook weer teruggaat naar jezelf.

Dit zou je bij meerdere ontmoetingen kunnen doen, waardoor je ook allerlei emotionele thema's en dergelijke weer terug laat gaan naar de plek waar het thuishoort. Gun jezelf regelmatig zo'n interpersoonlijke opknapbeurt en je loopt minder rond met de spullen van de mensen om je heen, waardoor er meer ruimte ontstaat om je eigen dingen te verkennen en daarvan te genieten.

Je zou deze eenvoudige techniek overigens ook kunnen inzetten voor bijvoorbeeld dingen die je gelezen hebt, of andere thema's die weinig zinvol of constructief zijn om met je mee te dragen.

NOTEN
(1) http://favim.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten