woensdag 30 april 2014

Je Openen voor een Ruimere Verantwoordelijkheid

Op sommige dagen lijkt het wel alsof je zó op de verplichtingen van het dagelijkse leven bent geplakt, dat je ruimtelijk perspectief te vergelijken is met het lezen van een krant terwijl je met je neus op het papier zit. Ik heb zelf ook wederom gemerkt hoe lastig het soms kan zijn om je armen als het ware te strekken om deze krant wél te kunnen lezen. 

Green Point Stadion in Pretoria (4)
Vandaag heb ik weer het boek van Gijsen (1) uit de bibliotheek gehaald om verder te gaan waar ik een half jaar geleden was gestopt, en ik opende het boek op een stuk dat meteen de kern raakt van waar ik naar toe zou willen.

"Ik stel momenteel vast dat de mens te vergelijken is met een voetbalspeler die al jaren op het veld staat en al duizende malen heeft geprobeerd om een doelpunt te maken. Het wil maar niet lukken! Hij wordt er wanhopig van. Jarenlang vraagt hij zich af waarom het niet lukt. Op een dag komt er een oude trainer op de tribune zitten. 
De trainer bewondert de trefzekerheid en de zuivere stijl van de voetballer. Wanhopig richt de voetballer zich tot de trainer en vraagt hem hoe het toch komt dat hij nooit kan scoren.
De trainer staat op, buigt zich naar hem toe en zegt: 'Omdat je nog nooit in de richting van het doel hebt geschopt. Je mikt steeds op het midden van deze tribune, maar dat is niet het doel. Als jij je draait en de bal terecht laat komen tussen die drie witte latten daar, dan scoor je binnen de kortste keren.' 
De voetballer draait zich negentig graden om, mikt op het doel en scoort een doelpunt. Op dezelfde wijze vergaat het de mens, die al duizenden jaren probeert een doelpunt te maken. De tijd is rijp om hem nu de weg te wijzen naar het doel." (1, p. 127)
In een eerder artikel uit augustus 2013 schrijf ik over de nobelprijswinnaar Ilya Prigogine die stelt dat om werkelijke verandering in een systeem mogelijk te maken er energie van buiten dient te worden toegevoegd (2).

Eerder heb ik in deze context ook gesproken over de bereidheid om mee te willen werken aan ontmisting (3). Als we ons zouden openen voor de mogelijkheid dat er werkelijk de mogelijkheid bestaat om ons als mensheid tot een hoger niveau te verheffen, en dat daarbij wel 'energie' of misschien wel informatie van 'buiten' voor nodig is, dan kunnen we wellicht onze verantwoordelijkheid nemen door ook actief te vragen wat we zouden kunnen betekenen.

Hoe kunnen we die holle buis worden waar de informatie in toenemende mate van zuiverheid doorheen kan stromen? Een eerste stap lijkt de bereidheid te hebben je te willen openen voor deze ruimere verantwoordelijkheid en daarbij ook beter te leren luisteren naar de signalen die zich via je innerlijke wereld kenbaar kunnen maken.

NOTEN
(1) Gijsen, W. (2013) Maak je hemel op aarde. Vijfde druk. Eserveen: Akasha(2) http://noetiek.blogspot.nl/2013/08/energie-van-buiten-toevoegen-om.html
(3) http://noetiek.blogspot.nl/2013/07/zou-je-willen-meewerken-aan-ontmisting.html
(4) http://www.theguardian.com/artanddesign/2010/may/30/green-point-stadium-south-africa-world-cup

Geen opmerkingen:

Een reactie posten