maandag 28 oktober 2013

De Ongekende Taaiheid van Ingegroeide Normen in de Ochtend

Zelf heb ik altijd gedacht dat ik met mijn vrij opstandige aard relatief beperkt beïnvloed zou zijn door de normen en waarden van de samenleving waar ik in ben opgegroeid. Natuurlijk is dat een vrij kansloze manier van denken omdat we allemaal ontzettend sterk worden gebogen en gedraaid door de manier waarop we hier naar de wereld kijken vanuit Nederland.

Laura, nog niet echt wakker (1)
Een opmerkelijk verschijnsel wil ik hier even kort aanstippen dat handelt over hoe het dan kan werken als je toch probeert een van de dergelijke ingegroeide aannames of stellingen over het leven te veranderen. Niet alleen kost het heel veel moeite om er achter te komen wat je eigenlijk wel niet denkt, maar zodra je het dan in je bewustzijn hebt toegelaten wordt het minstens net zo ingewikkeld om er verandering in aan te brengen.

Wat ik nu inmiddels meerdere malen heb mogen constateren is dat het dan na de nodige psychische arbeid kan lukken om een bepaald idee of een bepaalde gewoonte te wijzigen op zo'n manier dat je er gedurende de dag ook helemaal achter kan staan, maar dat je dan vervolgens 's ochtends kan wakker worden met die oude denkstijl weer volledig intact, met de daarbij behorende weerstand tegen het nieuwe idee.

Voor mij is het erg zinvol gebleken om dit verschijnsel van de ochtendtaaiheid te herkennen om daar vervolgens liefdevol mee om te kunnen springen en dan merk ik dat deze ochtendtaaiheid uiteindelijk toch versoepelt en als het ware overstag gaat na een aantal dagen (of misschien wel weken bij een erg taaie denkgewoonte).

NOTEN
(1) http://schrijfmeisje.nl/wakker-worden-is-niet-mijn-ding/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten